Preprotetikai lézeres beavatkozások

A fogpótlások elkészítése előtt számos korrekció könnyen, gyorsan, vérzés és különösebb előkészületek nélkül elvégezhető a lézerek segítségével. A csonkelőkészítés végén diódalézerrel a preparációs határ, a sulcus gyorsan kezelhető, a lenyomatvételhez kedvező feltételeket biztosít. Ezt lehetővé teszik a 0,2-0,3 mm vastagságú optikai szálak és a vékony töltött ceruzához hasonló finom és precíz kézi darabok. A felesleges nyálkahártyarészek, a zavaró ínyrészletek, a hátrányos redők lézersebészeti eltávolítása csupán néhány másodperc alatt elvégezhető. Vérzés, fájdalom, ödéma és egyéb panaszok csak elvétve várhatók.

Az implantátum feltárása

Egyre többen vannak, akik kivehető fogpótlás, vagy a fix pótlás elkészítéséhez szükséges fogcsiszolás helyett a fogbeültetést választják. Az állcsontba beültetett műgyökér vagy implantátum berakása után összevarrjuk az ínyt, és megvárjuk az implantátum és az állcsont összecsontosodását. Pár hónappal később kerül sor az íny felnyitására, vagyis az implantátum felszabadítására, hogy a fogpótlást (korona, híd) el lehessen készíteni. Ezt a feltárást is gyorsan, vérzés nélkül lehet elvégezni a sebészeti lézerrel.

DSCF4500-1.jpg

Jobb alsó rágófog hiányának pótlása egy implantátum segítségével:
becsontosodás után a műgyökér feletti ínyt megnyitjuk ínyformázás céljából;
ennek a kiindulási képe látható

DSCF4504-1.jpg

Az íny lézeres megnyitása utáni állapot

DSCF4509-1.jpg

Ínyformázó gyógyulási csavar az implantátumban

DSCF4652-1.jpg

1 hét után a tökéletesen meggyógyult íny képe

DSCF4653.JPG

A fogpótlást viselő műcsonk a végleges helyén

DSCF4658-1.jpg

Az elkészült fogpótlás képe: a jobb alsó hatos rágófog hiányának helyreállítása egy műgyökér beültetésével

Az osszeointegráció idejének letelte után a sebészi lézerek alkalmasak az implantátumok feltárására, a lágyrészek minimális traumával járó eltávolítására. Vérzés nincs, ödéma, fájdalom nem várható. Általában felületi spray vagy kenőcs elegendő az érzéstelenítéshez. A keletkező lágyrész-seb gyors hámosodása jó ínyszéli záródás feltételeit adja.

Ezzel a lézertípussal különböző szájnyálkahártya-elváltozásokat, kinövéseket, daganatokat ambuláns módon, vérzés, varrás és fájdalom nélkül lehet eltávolítani. További előny, hogy nem alakul ki heg.