Barázdazárás

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes, hatékony, biztonságos és relatív olcsó módja a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésének. Az eljárással részben megelőzhető ill. nagymértékben csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága. A barázdazáró egy vékony, műanyag réteg, amelyet az őrlőfogak rágófelszínére helyezve megakadályozza az ételmaradékok és a baktériumok bejutását a barázdák mélyére, és ezáltal védelmet nyújtanak a fogszuvasodással szemben. A barázdazáró egy olyan védőréteget képez a hátsó fogak rágófelszínén, amely megakadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok megtelepedését a nehezen tisztítható, mély barázdákban.

Miért hasznos a barázdazárás?

Az őrlőfogak rágófelszínén található barázdák egyedileg változó mélységűek, a mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak, amelyek keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi ezért nem tarthatók tisztán. A barázdazárt felületek ezzel szemben simák és ezáltal könnyen tisztán tarthatók.

Mely fogaknál javasolt a barázdazárás?

Általában elmondható, hogy a kis- és nagyőrlő fogaknál alkalmazzuk a barázdazárást. Elsősorban a mélyen barázdált fogak esetében bír nagy jelentőséggel, alkalmazásának szükségességét a fogorvosi vizsgálat eredménye dönti el.

Mikor célszerű alkalmazni a barázdazárást?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg a fog áttörését követő hat hónapon belül célszerű alkalmazni, tehát 6 éves kortól folyamatosan 18 éves korig. Félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan előtört fogak barázdazárása ill. a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése és szükség esetén cseréje.

A tejfogakat barázdazárjuk-e?

Általában nem. Kivételt képeznek azok az esetek, akik fogszuvasodás szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyen esetekben szóba jöhet a tej molárisok barázdazárása.

Fájdalmas-e a barázdazárás és mennyi ideig tart?

A barázdazárás egy teljesen egyszerű és fájdalommentes eljárás, amely nem tart tovább foganként 3 percnél. Kivitelezéséhez nincs szükség injekció adására. Amíg a barázdazáró réteg sértetlen, védi a fogat a szuvasodástól. Az barázdazáró anyag évekig biztos védelmet nyújt gyermeke fogai számára.

Hogyan történik a barázdazárás?

Első lépésben a fogak megtisztításra kerülnek, majd leszárítjuk őket és ezt követően egy enyhe savval felületét felérdesítjük. Ezt követi a barázdazáró anyag ecsettel történő felhelyezése. Az anyag maga úgy képzelhető el, mint egy folyékony tömőanyag, amely egyenletesen elterülve feltölti a barázdát. Következő lépésként a felhelyezett barázdazáró anyagot speciális, kék fényű lámpával keményítjük meg. Utolsó lépésként ellenőrzésre kerül, hogy a barázdazárás a fogsor záródását nem akadályozza-e. Amennyiben felmerül ennek gyanúja, úgy a megfelelő helyen csiszolással elvékonyítjuk a felvitt anyagot, majd polírozzuk.

 

A barázdazárás egy komplex prevenciós program része kell, hogy legyen, hiszen egymagában nem nyújt teljes biztonságot a fogszuvasodással szemben.
Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük lépjen velünk kapcsolatba.