Fogfehérítés

A fogfehérítő eljárások napjainkban egyre népszerűbbek. Ez részben az esztétikai fogászat fejlődésének, illetve annak a világszerte megfigyelhető trendnek köszönhető, hogy napjainkban az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy fogaik ne csak egészségesek, de fehérek is legyenek.

A mai modern fehérítőanyagok használatával mindez végre elérhetővé vált, ráadásul biztonságos és hatékony módon.

Mitől színeződnek el a fogak?

A fogak elszíneződésének több oka is lehet. A sárgás-barnás, néha feketés árnyalatokért leggyakrabban a felszínre rakódott lepedék, fogkő, az elfogyasztott táplálékok és folyadékok (kávé, tea, kóla, vörösbor) festékanyagai, valamint a dohányzás a felelősek.

Rendelőnkben az alábbi legkorszerűbb fogfehérítési módszereket alkalmazzuk:

1. Otthoni fogfehérítés egyszerhasználatos, előre megtöltött fehérítősínnel:

Aktuális árlista

Opalescence Tréswhite Supreme, "Bleaching to go"; erre alkalmas a TrésWhite Supreme, amely egy fehérítőanyaggal előre megtöltött sín. Azonnal felhelyezhető, így idő és pénztakarékos. Ez a módszer egy biztonságos és jóval professzionálisabb alternatívája a drogériákban kapható, hasonló termékeknek.

10% aktív hidrogén-peroxidot, kálium-nitrátot és fluoridot tartalmaz. A külső sín segíti a fehérítőanyagot tartalmazó, lágy belső sín felhelyezését a fogívre, majd ezután eldobható. A lágy sín a fogakon marad. Mivel nincs sínkészítési költség, ez egy takarékosabb módszer. Az átlagos kezelési idő: napi 30-60 perc, 10 alkalommal. Ezzel a termékkel a professzionális fogfehérítés bárhol és bármikor lehetővé válik. A fehérítőanyaggal előre megtöltött fogsín többek között alkalmas egy rendelői fogtisztítást követően a fogszín felfrissítésére is.

2. A hagyományos sínes fogfehérítés:

Aktuális árlista

Először lenyomatot veszünk az alsó és felső fogívről, melynek alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a fogsorra pontosan illeszkedő fogfehérítő síneket. A sínek belsejébe kell betölteni a fogfehérítő zselét, majd a síneket éjszakára a fogívekre kell felhelyezni. Ha Önnek kényelmesebb, lehet a sínt nappal is hordani.

Már az első napokban is szemmel láthatóan világosodnak a fogak, azonban az átlagos fehérítési idő 4-6 nap! A zselé koncentrációja általában 15%-os aktív hidrogén-peroxid, de lehet akár 20-35%-os zselét is használni. Ezalatt a fogak akár 4-6 árnyalatot is fehéredhetnek. A fogak színe és reakciója a fehérítésre egyénenként változó, ezért a kezelés időtartama az átlagosnál lehet több, de kevesebb is.

A fogsorra pontosan illeszkedő fogfehérítő sín

A sínes fogfehérítéshez-mind az előre megtöltött, egyszerhasználatos, mind a hagyományos sínes fehérítő eljáráshoz-az amerikai Opalescence® rendszer-t használjuk, mely a legnagyobb amerikai fogfehérítő termékeket gyártó Ultradent ® cég terméke.

Professzionális ZOOM! lámpás fogfehérítés:

Aktuális árlista

A legtökéletesebb rendelői fogfehérítő rendszer, amely valóban képes akár 8 árnyalatot világosítani mindössze 1-1,5 óra alatt. Így a végeredmény B1-es, vagy annál fehérebb fogak lesznek a kezelés után. Optikai rendszere gyors, precíz megoldást nyújt a legoptimálisabb eredmény eléréséhez. Gyönyörűen csillogó, hófehér fogak már egyetlen kezeléssel! Az új ZOOM 2! lámpa még eredményesebb professzionális fogfehérítést tesz lehetővé. A ZOOM! alig egy órás fogfehérítő eljárás, mely során a fog felszínére felvitt zselét háromszor 15 percig UV fényt kibocsájtó lámpával világítjuk meg. Ennek hatására a hidrogén-peroxid tartalmú anyag aktivizálódik, így az aktív oxigén eltávolítja a fog felszínén és mélyebb rétegeiben található elszíneződéseket.

Hogyan működik a rendszer?

Először behelyezünk egy speciális ajakterpeszt, mely kényelmesen eltartja az ajkakat a kezelés idejére. Utána felhelyezünk egy ínyvédő "habot", mely megvédi az ínyt és a lágyrészeket a magasabb koncentrációjú (25% aktív hidrogén-peroxid) fogfehérítő zselétől.

Ezt követően a fogak külső felszínére felvisszük a fogfehérítő zselét, melyet a lámpával megvilágítunk. Ennek hatására aktivizálódik a fogfehérítő anyag (hidrogén-peroxid) és az így felszabaduló aktív oxigén egyenletesen eltávolítja a fog felszínén és mélyebb rétegeiben taláható elszíneződéseket.

A fogfehérítés végén védőréteggel -Relief ACP Gel- vonjuk be a fogakat. A Relief ACP Gel megszűnteti a fogak érzékenységét, melyek kémiai vagy fizikai behatás következtében alakultak ki, csökkenti a fogfehérítés közben fellépő érzékenység előfordulási arányát.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Az eljárás az előkészületekkel együtt körülbelül 1,5 óráig tart.

Az előkészületeket 3x15 percig tartó speciális ZOOM lámpával történő megvilágítás követi.

Milyen eredmény érhető el?

A ZOOM lámpás kezeléssel akár 8 árnyalatnyi világosodás is elérhető, de egyes esetekben tapasztaltak már 11-13 árnyalatnyit is! A sárga vagy barna elszíneződések esetében leghatásosabb a rendszer, de majdnem minden típusú elszíneződés kezelhető vele!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Biztonságos-e a fogfehérítés?

Igen. Az általunk alkalmazott fogfehérítési eljárás biztonságos, kipróbált módszer; melyet klinikai tesztek és tanulmányok sora bizonyít.

Van-e mellékhatása a fogfehérítési eljárásnak?

Van olyan páciens, aki a fogak átmeneti érzékenységéről számol be a kezelés követő egy-két napon. A panaszok azonban minden esetben megszűntek. Más mellékhatás nem ismeretes.

Mennyire tartós a fogak fehérsége?

A fehérség tartóssága az életmód függvénye. Ha a páciens dohányzik, biztos, hogy egy-két évente el kell végezni a fogfehérítési eljárást, vagy legalábbis szintentartó kezelést kell alkalmazni. Bizonyos élelmiszerek is elszínezik a fogakat. Összességében: a fogak jelentősen fehérebbek lesznek, mint a kezelés előtt. A későbbiekben, ha a fogakon elszíneződést tapasztalunk, általában elégséges egy részkezelés alkalmazása. Ilyenkor a fogfehérítő anyagot csak egyszer visszük fel a fogakra és egyszer világítjuk meg.

Mi lesz fehérebb a fogfehérítési eljárás hatására?

Egyszerű a válasz: a fogak. De tudni kell, hogy a tömések, koronák, stb. nem fehérednek ki. Vannak olyan esetek, amikor szükség lehet ezek cseréjére. Ezt a kérdést a kezelés előtt minden esetben tisztázzuk.

Készíthető-e a felső frontfogakra világosabb korona, ha előtte az egész fogazatot fogfehérítési eljárásnak vetjük alá?

Amennyiben a fogpótlás készítése előtt fogfehérítés történik, természetes, hogy a fogak fehérebbek, szebbek lesznek. Ilyenkor világosabb fogszínt tudunk választani akkor is, amikor a készülő koronáknak választunk árnyalatot. Ezt az eljárást ajánljuk is abban az esetben, ha egyébként csak sötétebb fogszínű fogpótlás harmonizálna a meglevő és korona nélkül maradó fogak színével.

Vannak olyan esetek, amikor sikertelen a fogfehérítés?

Néhány veleszületett fogelszíneződés olykor egyáltalán nem fehéríthető, világosítható. Ilyen esetben előre közöljük, hogy nem várható eredmény.

Lehetséges- a gyökérkezelt vagy elhalt fogak fehérítése?

Lehetséges. Az ilyen esetben a fogat kívülről és belülről egyaránt fehéríteni kell. A gyökérkezelt fogak elszíneződését egyrészt bizonyos bomlástermékek, másrészt nem élő voltuk okozza.

Miben különbözik az otthoni és a rendelői fogfehérítés?

Az otthoni fogfehérítés alatt azt a módszert értjük, amikor a fogorvos által készített lenyomat alapján kivitelezett, ún. fogfehérítő sín, és egy speciális, az orvos által átadott fogfehérítő anyag segítségével a páciens önállóan, otthon végzi a fogfehérítést. A kezelés hatékony, de hosszabb ideig tart. A rendelői fogfehérítés ezzel szemben körülbelül fél órát vesz igénybe. Ennek során az otthoni fogfehérítéshez használthoz hasonló, de nagyobb koncentrációjú anyagot alkalmazunk, és az anyag katalizátoraként egy e célra kifejlesztett megvilágító lámpát alkalmazunk. A többi módszert (a "fogfehérítő fogkrémek", készen kapható "fogfehérítő szettek", stb.) a mai elvárások mellett már nem nevezhetjük fogfehérítő módszernek. A "fogfehérítő fogkrémek" egy bizonyos "szintentartásra" jók lehetnek, de a kis fehérítőanyag-koncentráció, a rövid behatási idő, stb. miatt valódi fogfehérítésre nyilván alkalmatlanok.

Milyen esetekben nem ajánlott a fogfehérítő eljárás?

Terhesség, szoptatás ideje alatt és 16 évnél fiatalabb pácienseknél nem javasolt a fehérítő eljárások egyike sem.

BEJELENTKEZÉS