Az All4Dent Fogászat Dunaharaszti fogorvosi rendelőnkben a mindennapi fogászati kezelésekhez is a legkorszerűbb 3 dimenziós röntgen diagnosztikát biztosítjuk pácienseink számára. A Cone Beam CT felvétel segítségével orvosaink pontosabb diagnózist tudnak felállítani. Míg a hagyományos ortopantomogram röntgenfelvételen az állcsontok és a fogak „síkban“ ábrázolódnak, addig 3. dimenzió a fogászati diagnosztikában kritikus fontossággal bír. Az ilyen korszerű 3D felvételeken keresztmetszeti képen is vizsgálni tudjuk a kérdéses területet. Szájsebészeti és implantológiai indikációja mellett bonyolultabb gyökérkezelésekhez extra nagy felbontású minidózis felvételt is tudunk készíteni.

3 Dimenziós Cone Beam CT a fogbeültetés és csontpótlás szolgálatában

A 3 Dimenziós képalkotás a fogbeültetési és csontpótlási műtéti eljárások alapvető diagnosztikai eszköze. A fogbeültetés és a csontpótlás megtervezése akkor lesz sikeres és megbízható, ha a fogorvos a csontot minden irányból megfelelően feltérképezheti, lemérheti. A mérések alapján a szájsebész pontosan meghatározhatja a beültetendő fogimplantátum méretét, elkerülheti az idegeket és fontos anatómiai üregeket, így a fogpótlás vagy csontbeültetés műtéte lényegesen biztonságosabb.

Mi az előnye a CBCT-nek a hagyományos röntgennel szemben?

A CBCT: a Cone Beam Computer Tomográf rövidítése, mely kifejezetten az arc, állcsont régióra kifejlesztett, speciális 3 dimenziós röntgenkép készítését jelenti. Míg a panoráma röntgen csak 2 dimenzióban mutatja meg a csontot, addig a 3 dimenzió teljes térbeli leképezést jelent. A 3. dimenzió, azaz a mélység megjelenítése hatalmas többlet információhoz juttatja a diagnosztizáló szakorvost. Olyan csontrészletek is megjeleníthetőek, melyek a 2 dimenziós, azaz hagyományos röntgenfelvételeken egyáltalán nem vagy elmosódottan látszódtak. A 3 dimenziós CT segítségével tehát az orvos virtuális valóságában, minden kiterjedésében vizsgálhatja az Ön csontjának formáját, minőségi mutatóit. A képen a csontokat virtuálisan elforgathatja, lemérheti, tanulmányozhatja a belső felszíneket, így korrektebb és biztosabb diagnózis és műtéti kivitelezés valósulhat meg. A 3 dimenziós CT felvétel segítségével kivitelezett fogbeültetés és csontpótlás ezért nagyobb biztonságot jelent az orvos és a páciens számára egyaránt.

Valóban igen alacsony sugárdózissal jár a CBCT készítése?

Sok páciens érdeklődik az őt érő sugárdózis mennyisége felől. Sokan a hagyományos, nem fogászati alkalmazású, úgynevezett orvosi CT felvételek paramétereit feltételezik, amelyek készítése során valóban jelentős dózis érhette a pácienst. A Cone Beam CT technológiája azonban lényegesen eltér a hagyományos orvosi CT technológiától. Az eltérő technológiának köszönhetően, a Cone Beam CT használatakor a nem fogorvosi felhasználású CT felvételek során kibocsátott sugárdózisnak körülbelül 1%-a éri a pácienst. Ez az egy százaléknyi dózis nagyságrendileg megegyezik a fogászatban eddig használt, hagyományos 2 dimenziós röntgen eljárások sugárterhelésével. További jelentős különbség, hogy a szkennelés a hagyományos orvosi CT-vel perceket vesz igénybe, míg CBCT-vel csupán 20-40 másodpercet.

Mi a jelentősége a 3 Dimenziós CBCT-nek a fogbeültetés és csontpótlás során?

A háromdimenziós nézetek megkönnyítik a fogimplantátumot befogadó csont feltérképezését. A csontviszonyok valós ismeretében pontosan megtervezhető a megfelelő implantátum, vagy implantátumok elhelyezkedése. A pontos tervezés kisebb kockázatot, nagyobb biztonságot jelent a műtéti kivitelezés során. A szájsebész már előre “ismeri” a csontot, még mielőtt a műtét elkezdődne. Biztos abban, hogy mit talál a fogíny alatt, tudja mire számíthat, jobban felkészülhet a teljes folyamatra. A műtét után lehetőség van azonnali kontrollálásra.

CBCT felvételeket asszisztenseink készítik el Önről.

A CBCT technológia is a röntgensugarakra épül, ezért – ahogyan a hagyományos felvételeknél, itt is – fontos, hogy minden fémet és a vizsgálatot akadályozó tárgyat el kell távolítani a fejünkről, nyakunkról. Le kell venni a fülbevalót, nyakláncot, el kell távolítani a testékszereket, piercingeket és egyéb kiegészítőket, valamint kivehető fogpótlást, szemüveget stb. Az asszisztensek a felvétel elkészítése előtt a sikeres felvételhez szükséges instrukciókkal látják el Önt. A vizsgálat időtartama (expozíciós idő 20-40 másodperc alatt) alatt mozdulatlannak kell lenni, különben mozgási műtermék keletkezhet (homályos kép) és emiatt esetleg szükségessé válik a CBCT felvétel megismétlése. Bár a CBCT berendezések rendkívül alacsony sugárdózissal dolgoznak, a páciens maximális védelmét a vizsgálat során a legszigorúbb jogszabályi előírásoknak megfelelően ólomköpennyel is biztosítjuk.

A rendelőnkben használt legkorszerűbb KaVo OP 3D Pro készülék tulajdonságai:

  • 1 db Cephalostat CMOS szenzorral – legmodernebb technika, 14 bit-es szürkeárnyalatos színmélységgel
  • CliniView magyar nyelvű szoftver a képmegjelenítéshez, diagnosztikához, archiváláshoz
  • Felvételezési módok: 10 féle panoráma típus: felnőtt, gyerek, OrthoZone, Orthogonalis, Wide Arch, Lat TMJ, PA TMJ, sinus, bitewing, szegmens felvétel
  • Felhasználási területek: általános fogászat, endodoncia, fogszabályozás, arc és maxilláris sebészet, implantológia
  • Multilayer - funkció: 5 rétegű pan leképzés: 1 körbeforgással, 1 exponálással 1 felvételt 5 különböző rétegben készít el 1,5 mm rétegtávolságban
  • ORTHOfocus funkció: segítségével a panoráma felvétel automatikusan a megfelelő rétegről készül
  • V-Shape-Beam technológia: V alakú sugárnyaláb: a metszőfogi régióban homogén, éles szélessávú leképzés a gyökér és gyökércsúcsokat tekintve
  • ADC technológia: automatikus dózis kompenzáció, a besugárzás mértékét optimalizálja 2D és 3D felvételeknél
  • AFC (Automata Facial Contour): teleröntgenek esetében csökkenti a lágyszövetet érő röntgen sugárzást
  • 4 FOV látómező: 5x5, 6x8, 8x8, 8x15 cm
BEJELENTKEZÉS
HTML tutorial