Mi is a fogászati implantáció és milyen célt szolgál?


A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy műfogakat rögzítsen. Az implantátumot elveszített fog helyére lehet beültetni, és az a gyógyulás és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni. Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.

Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?


 • Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.
 • Rágófog hiány esetén kivehető részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthető, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás.
 • Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak.
 • Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
 • Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.
 • Az implantációs fogpótlás révén elkerülhető a sokak számára az öregséget jelképező kivehető pótlás viselése.
parallax background

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat „bio-anyagoknak” nevezzük, ilyen anyag a titán, amiből az implantátumok készülnek. Titánból készülnek a csípőprotézisek is. A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak, 3,3-6,0 mm átmérőjűek és 9-16 mm hosszúak. Egyes gyártmányok felszínét olyan, szintén szövetbarát anyaggal vonják be, amely elősegíti a gyors beépülést a csontba.

Ki kaphat implantátumot?

Az ideális „jelölt” implantációra, aki jó egészségnek örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lenni. Amennyiben szuvas fogak vannak a szájban, vagy fogágybetegség áll fenn, ezeket a műtét előtt meg kell gyógyítani. Modern eljárásokkal a csontmennyíséget növelni is lehet, amennyiben ez szükséges. Vannak olyan betegségek, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt, ilyen pl.: a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy dohányzás. A beteg alapos vizsgálata után dönthető csak el, hogy az implantációs műtét kivitelezhető-e.

Milyen kockázata lehet az implantációs műtéteknek?

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik érzéstelenítésnek. Természetesen megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők. A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyitás, idegsérülés), de gondos tervezés és jó műtéti technika esetében ennek kockázata minimális. Az implantátum kilökődése extrém ritkán fordul csak elő. Jó szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés esetében ennek nagyon kicsi az esélye.

Hogyan ültetik be az implantátumot?


Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik az alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is. Lenyomatvétel után az ún. „tanulmányi minták” segítségével, a klinikai vízsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönti el a fogorvos, hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére.

A műtétet laboratóriumi vérvizsgálat is megelőzi. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bentfekvésre. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátum számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantáció így befedve gyógyul 3-6 hónapig, ezalatt az implantátum „becsontosodik” (implantátumra ránő a csont és ezáltal rögzül). A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Természetesen rendszeres ellenőrzés szükséges ez idő alatt is. A gyógyulás után a nyálkahártyán kis metszést ejtve felszabadítják az implantátumot, ún. ínyformázó csavart tesznek be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.

A műtét előtti teendők:

 • Minden betegségről és gyógyszerfogyasztásról tájékoztassa kezelőorvosát.
 • A műtét előtt a szokásos módon egyen, ne éhgyomorral érkezzen.
 • Hozzon magával kisérőt (utána jobb ha nem vezet autót).
 • Rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be.

A műtét utáni teendők:

 • A műtét utáni órákban ne vezessen gépjárművet.
 • A műtéti területre tegyen kívülről hideg borogatást a duzzanat csökkenésére.
 • Ne egyen ameddig az érzéstelenítő hatása tart.
 • Egy napig ne fogyasszon kávét, teát, alkoholt, ne dohányozzon és ne egyen fűszeres, csípős ételeket.
 • Fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára: fogmosás + Chlorhexidin öblítés utasítás szerint.
 • A javasolt gyógyszereket vegye be.
 • Szükség szerint vegyen be fájdalomcsillapítót.

Mi a teendő az implantációs fogpótlás elkészülte után?

Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiéniére. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök, mint a fogköztisztító kefe, Superfloss, fogselyem használatára is. A fogorvos a pótlás átadásakor megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát. A pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosnál.

Természetesen bármilyen más kérdése van, fogorvosa bővebb magyarázattal egészíti ki az itt leírtakat. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikere nagymértékben függ Öntől is. A fogorvos felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a „karbantartásért” főleg a beteg felelős. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantáció körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti az implantátum bentmaradását.

A Camlog© implantátum olyan megbízható rendszer, amelyet 25 éves klinikai és fogtechnikai tapasztalatok alapján fejlesztettek ki, elméleti kutatók eredményeit is felhasználva. Fő újítása a speciális implantátum-felépítmény kapcsolat, amellyel biztonságos, stabil kapcsolat jön létre a csonthoz rögzülő implantátum és a szájban lévő fogpótlás között.

Szóló foghiány pótlása implantátum segítségével

Implantátumok segítségével rögzített alsó hídpótlás I.

Implantátum segítségével rögzített alsó hídpótlás II.

BEJELENTKEZÉS
Rendelőnk NYITVA 2022.

Kedves Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy rendelőnk a szokásos nyitvatartási időben várja Önöket!

Pácienseket ELŐZETES BEJELENTKEZÉS alapján tudunk fogadni. Bejelentkezni az ismert telefonszámok egyikén tudnak.

MASZK VISELÉSE NÁLUNK MÉG KÖTELEZŐ!

Kérjük pontosan érkezzen; amennyiben lehetséges, kísérő nélkül!

Köszönettel: All4Dent Fogászat Dunaharaszti Munkatársai