Parodontológiai kezelés menete

Rendelőnkben "parodontológus szintű higiéniai program" keretein belül látjuk el komplexen a pácienseket: a fogágybetegségek eredményes megelőzése és kezelése klinikai dentálhigiénikusok és parodontológus szakorvos által történik.


Dr. Heffter Nóra

Parodontológus szakorvos

Rendelési ideje:
Hétfő: 8.30-12.00-ig és 13.00-18.30-ig
Szerda: 8.30-12.00-ig és 13.00-16.30-ig
Péntek: 13.00-16.30-ig

1. Előkészítő kezelésként ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk az íny felett és íny alatt.

A fogkő

A fogkő nem más, mint elmeszesedett dentális plakk (lepedék). Ha a fogakról nem távolítjuk el a lepedéket, idővel a nyálból származó mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. Fontos tehát a lepedék maradéktalan eltávolítása! Erre csak megfelelő fogmosási technikával van lehetőségünk. Ha a lepedék eltávolítása nem tökéletes, az adott területen idővel fogkő alakul ki.

A fogkő erősen tapad a foghoz, eltávolítása egyszerű fogmosással kivitelezhetetlen, csak szakember (fogorvos, dentálhigiénikus) tudja megfelelően eltávolítani. A fogkő sárgás- barnás színű felrakódás, leggyorsabban és leggyakrabban a felső őrlőfogak orca felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli felszínén rakódik le, ugyanis itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövei. A fogkő színét a baktériumok anyagcsere termékéből származó festékanyag, vérfesték, vagy külső festékanyagok (nikotin, koffein) okozzák.

 • fogfelszínen elhelyezkedő fogkövet - szabad szemmel jól látható. Kezdetben kréta konzisztenciájú, sárgásfehér színű, azonban később a fokozott ásványi anyag lerakódása miatt keményebb lesz és elszíneződik. A fogkő ásványianyag tartalma a nyálból származik. Veszélyes lehet az ínyre, hosszabb távon pedig a fogágyra is, mivel felszíne érdes, letisztíthatatlan, mindig lepedék borítja
 • íny alatti területen kialakuló fogkövet - nem látható, csak speciális eszközök segítségével tapintható a fog mellett kialakuló ínytasakban. Színe fekete, felszíne érdes, nagyon kemény. Ép fogágy esetén nem alakul ki, ugyanis nem a fogágybetegség kialakulásában, hanem a fenntartásában játszik szerepet.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágybetegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja. A fogkő esztétikailag csúnya, el is színezheti a fogakat, valamint hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához. A fogkő eltávolítására manapság már modern eszközök állnak rendelkezésünkre. Legelterjedtebb közülük az ultrahangos depurátor (fogkőeltávolító).

A fogkőeltávolítás menete:

Rendelőnkben ultrahangos készülékkel, depurátorral történik a fogkő eltávolítása. Az ultrahangos depurátor a fogzománcot nem károsítja! A készülék működő vége rezgőmozgást végez, ezáltal a fogkövek a zománc károsítása nélkül lepattannak a fogfelszínről. A rezgőfej által felvett hangrezgések hatására légbuborékok képződnek. A légbuborékok hatására a fogkövek szétesnek. A beavatkozás az Ön kérésének megfelelően, érzéstelenítés nélkül vagy helyi érzéstelenítésben is történhet. Az ultrahangos kezelést követően a fogfelszíneket abrazív pasztával és speciális kefékkel, gumiharangokkal simára polírozzuk. A sima felszínek csökkentik a lepedék megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a tiszta, fogkőmentes felszín hosszú időn át megőrizhető.

A fogkőeltávolítás után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Ennek az az oka, hogy a fognyakat takaró fogkövet - ami csökkentette a fogfelszínnel érintkező ingerek intenzitását - eltávolítottuk. Az érzékenység 1-2 héten belül megszüntethető szenzitív fogkrém, vagy fluor gél használatával. Az, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő, nagymértékben függ a táplálkozási szokásoktól, a hajlamtól (sűrű nyál), és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszerektől.

Az ultrahangos fogkőeltávolítást félévenkénti rendszerességgel javasoljuk!

2. Majd kürettálás következik, azaz íny alatti tisztítás,mellyel a gyulladt szöveteket és fertőzött gyökércementréteget is eltávolítjuk. Ezzel a baktériumok nagy részét gyakorlatilag megsemmisítjük. A kürettálást helyi érzéstelenítésben végezzük, tehát fájdalommentes beavatkozás. Speciálisan kiképzett, steril Gracey kéziműszerekkel történik, amelyek éles végükkel mechanikus úton képesek a foggyökér felszínét megtisztítani, lekerekített részükkel pedig óvatosan kiemelik a tasakból a beteg lágyrészeket, amelyek gyulladásos faktorok kibocsátásával fenntartják a szöveti reakciót.

A beavatkozás lényege, hogy rövid időn belül, két nap alatt áttisztítjuk az összes beteg ínytasakot, megelőzve ezzel, hogy a kitisztított tasakok a szájban lévő többi tasakból újrafertőződjenek. A kezelés végén antiszeptikus gyógyszer kerül az ínytasakokba. Ez bizonyos mértékig és ideig gátolja a baktériumok újbóli betelepedését. A beavatkozás után fájdalom nem jellemző, de előfordulhat. Ilyen esetben vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedését javasoljuk.

A kürett után 3-4 héttel kontrollvizsgálat történik. Ekkor értékeljük a gyógyulás mértékét, az egyéni szájhigiéné hatékonyságát. Ha további oki kezelés szükséges, például elálló tömésszél korrekciója, érdes tömések polírozása, hibás pótlások cseréje, azt ebben a fázisban megtesszük. Szükséges lehet a fogak becsiszolása abban az esetben, ha a fogak rágáskor kedvezőtlen irányú erőt közvetítenek egymásra. Mivel ez a fogak tartószöveteinek megterhelést jelent, fontos korrigálni az ilyen eltérést. A fogak becsiszolása pontszerűen, és csak ott történik, ahol feltétlenül szükséges. A fogak érintkezésének korrekciója céljából szükséges lehet fogszabályozó kezelés is.

3. A sínezés segíti a fogak megszilárdulását, mivel nem engedi, hogy a fogak elmozduljanak. A mozgó fogak sínezése történhet üvegszálas szalagok segítségével, melyeket folyékony, fogszínű tömőanyaggal erősíthetünk a fogak belső oldalára. Ez stabilan összeköti a fogakat, és esztétikus is. Növeli a páciensek komfortérzetét, mivel szilárdabban álló fogakkal könnyebb az étkezés. A sínezés történhet a kezelés különböző stádiumaiban, lehet ideiglenes és végleges egyaránt. Ennek eldöntése a fogorvos feladata.

A zárt kürett ismétlése többnyire 3-4 hetente szükséges. Bizonyos esetekben a hagyományos íny alatti tisztítás is megoldja a problémát.

Nyitott kürettel a mély, hozzáférhetetlen tasakokat tisztítjuk, melyek hagyományos kürett nem kontrollálhatók. Ilyenkor nyitott kürettet, lebenyes tasakműtétet alkalmazunk. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben és kéziműszerek segítségével történik. A különbség annyi, hogy a fog külső és belső oldalán az ínyszél lefutása mentén metszéseket ejtünk az ínyben annak érdekében, hogy feltárhassuk a defektust, jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthassuk. A sebet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk, melyeket egy hét múlva eltávolítunk.

Ezt követően kéthetente orvosi ellenőrzés szükséges. Mindeközben az Ön feladata a lehető leghatékonyabb szájhigiéné fenntartása, fogkefe, fogköztisztító kefe és klórhexidin tartalmú szájöblítő segítségével. Fontos megemlíteni, hogy a gyulladás megszűntével az ínytasak mélységének csökkenése bizonyos mértékű ínyvisszahúzódással jár. Ez nem a kezelés sikertelenségét jelzi, hanem épp ellenkezőleg: a gyógyulás jele! Az íny alatti tisztítás zárt és nyitott módszerével többnyire elérhető, hogy a gyulladás megszűnjön, a tasakok eltűnjenek. Ezzel kialakul egy olyan állapot, amely megfelelő szájápolással és rendszeres kontrollal fenntartható, nem rosszabbodik. Ha krónikus fogágybetegséggel állunk szemben, akkor gyakorlatilag ez jelentheti a kezelés végét.

Ritkán szükséges lehet,ha a tasakfal túlzott mértékben megvastagodott egy kis műtéttel a tasakfalat eltávolítani. Ezt a műtétet nevezzük ínylemetszésnek. Ez egy viszonylag kis beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Az íny fog felé néző felszínét, azaz a tasakfalat az ínyszél felől óvatosan kimetsszük. A tasakot áttisztítjuk, majd az ínyt visszafektetve a fogak között rögzítjük öltésekkel. Ha az oki kezelés, azaz a gyulladás megszüntetése után az íny lefutása nem esztétikus,ínyplasztika elvégzésére is van lehetőség. Ez kis korrekciót jelent, csekély beavatkozás, az íny bámulatosan gyors gyógyulási hajlama miatt nem megterhelő. Azoknak is ajánljuk, akiknek gyógyszerszedés, vagy öröklött hajlam miatt megnagyobbodott az ínyük.

Ínyplasztika:

Amennyiben a kezelés a fentiekkel lezárul, nincs más hátra, mint az elért eredmény megőrzése. Ez is odafigyelést igényel, hiszen akinél egyszer kialakult fogágybetegség, annál sokkal nagyobb eséllyel jön létre újra. Ezért pácienseinket gondozzuk, 3-6 havonta visszahívjuk, kontrolláljuk. A kontroll vizitek alkalmával a fogágy állapotát felmérjük, egyénre szabott tanácsokkal segítjük elő az egészséges állapot megőrzését. Ilyenkor ultrahangos tisztítást is végzünk, elősegítendő a teljes fogkő- és lepedékmentességet. A fogágybetegség gondozása egy életen át tart.

Vannak olyan formái a fogágybetegségnek, amelyek a csont kráterszerű pusztulásával járnak. Ilyenkor alakul ki az ún. vertikális csonttasak. Többgyökerű fogak gyökerei között is elpusztulhat a csont. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy az ilyen defektusokat helyreállítsuk, azaz regeneráljuk a fogágyat. Erre szolgálnak a regeneratív műtétek. A regeneráció során az elpusztult szövetek ugyanolyan típusú és funkciójú szövettel pótlódnak, mint az eredeti. Ez a műtét csak bizonyos esetekben kivitelezhető.

A regeneratív technikával sokszor olyan fogakat menthetünk meg, amelyek hagyományos íny alatti tisztítás után nem szilárdulnának meg kellőképpen, mert nincs körülöttük elég csont. Sokszor a csonthiány nem teszi lehetővé a fogbeültetést, bizonyos esetekben itt is alkalmazható a regeneratív technika. Egyes ínyt érintő problémák is orvosolhatók ilyen módszerekkel, ám a legfőbb alkalmazási terület továbbra is az előrehaladott fogágybetegség miatt meggyengült fogak megmentése.

Regeneratív csontpótló műtét:

Mikor végezhető regeneratív műtét?

ha az oki terápia sikeres volt, a gyulladás jelei nem mutatkoznak

ha a fogágybetegség inaktív stádiumban van

ha kifogástalan egyéni szájhigiénét tart fenn a páciensünk

ha jó a páciens általános egészségi állapota

ha a csontdefektus csonttal valamelyest körülhatárolt

ha a páciens nem dohányzik

A regeneratív műtét az eredeti szövetek (csont, gyökérhártya, gyökércement, kollagénrostok) létrehozását célozza. Ehhez szükséges részben a csontból és a vérből származó növekedési faktorok jelenléte, másrészt egy olyan réteg is, amely a csontkrátert megvédi az íny hámszövetének gyors beburjánzásától. A speciálisan erre a célra kifejlesztett membránok tökéletesen betöltik ezt a funkciót: elzárják a fogágy defektusát az íny hámjától, így teret engedhetünk a csontképződésnek. A nem felszívódó membrán (Gore-Tex, teflon) előnye, hogy tartja az alakját, tehát teret ad a csontnak, viszont a gyógyulás után egy újabb műtéttel el kell távolítani.A felszívódó membrán, amely lehet kollagén, vagy politejsav, poliglikolsav alapanyagú. Kevésbé merev, így általában csontpótló anyag kerül a membrán alá, hogy ne horpadjon be. A felszívódó membránt viszont nem szükséges második műtéttel eltávolítani. Egyik membrán sem okoz allergiás reakciót, teljesen szövetbarát. A membrán az íny lebenyes feltárása után kerül behelyezésre a fogágy defektusát lefedve, a csontnak teret engedve. Olykor szükséges a membrán rögzítése fonallal, vagy titánszegecsekkel. A membránok alkalmazását gyakran kombinálják olyan anyagokkal, amelyek valamilyen természetes növekedést serkentő faktort tartalmaznak. A leggyakrabban használt ilyen anyag az Emdogain, amelyet a zománcból nyerik. Klinikai alkalmazása után a szövettani vizsgálatok új cement, új gyökérhártyarostok és új csont képződését igazolták.

Emdogain behelyezése:

A csontpótló anyagok alkalmazása nem minden esetben szükséges, de gyakran, rutinszerűen alkalmazzák olyan esetekben, amikor használatától jobb eredményt várunk. A csontpótló anyagok a csont összetételének megfelelő ásványi és szervetlen komponensekből tevődnek össze, és arra hivatottak, hogy vázat képezzenek az újonnan képződő csontnak.

Ezek az anyagok teljes mértékben beépülnek és nagyon jó minőségű csontot lehet segítségükkel képezni.

A műtét menete:

 • alaposan érzéstelenítünk minden olyan területet, amelyre a műtét kiterjedhet
 • az érzéstelenség beállta után az első metszést az ínyszélnél ejtjük, ha szükséges, függőleges metszésekkel egészítjük ki
 • az ínyt alapjáról tompa műszerrel, óvatosan választjuk le
 • a gyökérfelszíneket áttisztítjuk, lesimítjuk, hogy biztosan ne maradjanak ott baktériumok, amelyek a gyógyulás sikerét nagyban rontanák
 • ha szükséges, felvisszük a gyökérfelszínre a regeneratív anyagot (pl. Emdogaint), illetve a csontkrátert csontpótló anyaggal töltjük fel behelyezzük a membránt, majd alaposan rögzítjük a környezetéhez
 • visszafektetjük az ínyt és szorosan zárjuk varratokkal.

A műtét kb. egy-másfél órát vesz igénybe, de időtartama függ attól is, mekkora területen végezzük.

A műtét utáni pár napon jelentkezhet enyhe, legfeljebb közepes fájdalom, amelyre igény szerint fájdalomcsillapítót ír fel Önnek az orvos. A műtéti területet óvatosan, de alaposan tisztítani kell fogkefével, fogköztisztító kefével, fogmosás után klórhexidin tartalmú öblögetőt kell alkalmazni. A műtétet követő első héten minden nap vissza kell jönni kontrollra rendelőnkbe, ellenőrzés és átöblítés céljából (fontos ellenőrizni, hogy a membrán a helyén van-e) A varratszedés egy héttel a műtétet követően történik. A 2.-6. héten elég hetente kontrollra jönni.

A nem felszívódó membránt 4-6 hétig benntartjuk, majd második műtéttel (melynek időtartama az elsőnél lényegesen rövidebb) eltávolítjuk. Majd 6 hét után havonta, később háromhavonta szükséges további kontrollvizsgálat. A teljes gyógyulás 9-12 hónapot vesz igénybe, ekkor röntgenfelvétellel ellenőrizzük a műtét sikerét.

Milyen eredmény várható a regeneratív műtéttől?

 • a mély csonttasakok jelentősen sekélyebbek, akár teljesen kitöltöttek lesznek, ezáltal a baktériumok helyét szolgáló tasak megszűnik, a gyulladásmentes állapot hosszabb távon fenntarthatóvá válik
 • tisztítható felszínek jönnek létre, amely alappillére a jó szájhigiénének
 • a fogat több csont fogja tartani, így megszilárdul, fogpótlás készítésére alkalmassá válik
 • ha implantáció előkészítése miatt végeztük, a teljes gyógyulási idő után a fogbeültetés elvégezhető lesz
 • ha az ínyvisszahúzódás gyógyítása volt a cél, akkor a regeneratív műtét biztosítja a csontos alapot az íny számára, amelynek hiányában ismét lehúzódna a fogról.

Ínyplasztika

iny1iny4
BEJELENTKEZÉS
HTML tutorial