REGENERATÍV FOGORVOSLÁS RENDELŐNKBEN

PRF módszer a gyors és eredményes gyógyulás érdekében- tökéletes megoldás a parodontológiában, szájsebészetben!

A PRF technika azoknak ajánlott, akik fogágybetegségben szenvednek vagy bonyolultabb fogeltávolítás, illetve fogászati implantáció, csontpótlás előtt állnak.


A sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb, korszerű módja a vérben levő növekedési faktorok fokozott felhasználása. Az egyik, első lépcső ebben az irányban a korábbi Platelet Rich Plasma (PRP), a Trombocitában Gazdag Plasma alkalmazása volt. A Platelet Rich Fibrin (PRF) az előbbi módszer továbbfejlesztett, annak második generációját jelenti.

Mit is jelent a PRF módszer?


A PRF jelentése Platelet Rich Fibrin, azaz Vérlemezkében Gazdag Fibrin. A PRF módszert dr.Joseph Choukroun (aneszteziológus, fájdalomspecialista) dolgozta ki 2001-ben, mely azóta elterjedt már az egész világon. A PRP és a PRF közötti különbség, hogy míg az előbbiben nincs fibrin és csak kevés fehérvérsejt van, addig a PRF fibrinben és fehérvérsejtekben is "gazdag" és mentes heparintól és mindenféle más adalékanyagtól.

Hogyan történik a PRF-módszer kivitelezése?


Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálunk le. A természetes koagulációs folyamat eredménye egy fehérvérsejtekben és vérlemezkékben gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott fehérvérsejtek és vérlemezkék növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak. A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem immunmoduláló fehérjemolekulákat raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás mindhárom stádiumában szerepet kapnak.

Az automata centrifugaberendezés segítségével a vér egyes összetevőit elválasztjuk egymástól és így elkészítjük a páciens saját szövetpótló anyagát.

A PRF koncepciójának továbbfejlesztése az alacsony sebességgel történő centrifugálásban áll, mely így emeli a fehérvérsejtek számát, a növekedési faktorok mennyiségét és fokozza a mátrix-tulajdonságokat.
Így két új protokoll vált elérhetővé: az Advanced (azaz továbbfejlesztett) – PRF => A-PRF és az Injectable (azaz az injektálható, fecskendezhető) PRF => i-PRF. A preparált A-PRF-ből membrán is készíthető, kombinálható csontpótló anyagokkal, illetve i-PRF-el is.

A PRF technológia alkalmazásának javasolt indikációs területei:

Maxillo-faciális sebészet (alveolus-prezerváció, augmentáció, sinus-elevatio, fogászati implantáció), a parodontológia különböző területei (regeneratív sebészet, rekonstuktív sebészet), az ortopédia, a bőrgyógyászat, valamint az arcesztétika és a plasztikai sebészet. Az i-PRF használata, mivel sok embrionális őssejtet is biztosít, egyéb szövetregenerációs eljárásban, úgymint porc, ín, csont, lágyszövet és végül, de nem utolsósorban arcesztétikai beavatkozások alkalmával is felettébb javasolt.

A PRF felhasználásának előnyei:

• Fájdalomcsillapító hatású
• Hatása már az első nap után érezhető
• 100%-ban saját szövetet tartalmaz, a szervezetnek nem kell idegen anyagot használnia a regenerálódás során
• A beavatkozás után antibiotikum adása nem szükséges, mivel a fehérvérsejtekben gazdag fibrinrög csökkenti a fertőzés veszélyét.
• A fibrinrög a sebet nedvesen tartja, és elősegíti a vérerek kialakulását, mely a jó sebgyógyuláshoz és a csontosodáshoz nagyon fontos.
• Vérhígítót szedő pácienseknél is alkalmazható az eljárás

Milyen fogászati esetekben javasolt a használata?

Szájsebészeti beavatkozások esetén: fogeltávolítás, fogbeültetés (implantáció), sinus lift, csontpótlás, gyökércsúcs rezekció stb.
Parodontológiai kezelések esetén: mélytasak tisztítás, nyitott vagy zárt kürett, kötőszöveti graftok kivétele, ínyműtétek, tunnel technika stb.

Szájsebészeti beavatkozás során alkalmazott PRF membrán rendelőnkben:

Parodontológiai kezelés /recessziófedés/ során alkalmazott PRF technika rendelőnkben:

BEJELENTKEZÉS
HTML tutorial